Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostihy

22. 6. 2008

Dostihy

Protože si lidé potrpí na závodění, jistě už na počátku historie domácího koně stály boje proti koni. Ve starověku pak byly po staletí velice oblíbené závody vozíků. První skutečně zaznamenaný závod byl na řecké olympiádě v roce 624, ale starší umělecká díla dokazují ještě dávnější původ.

Dostihový sport se stal jednou z nejhorších forem vykořisťování zvířat. Využívání zvířat ve sportu má v dnešní době mnoho zastánců. Na člověku pěstují dostihový sport se často prohlíží jako na milovníka zvířat. Bookmeři bohatnou z příjmů sázek na zápasech a dostizích. Ve sportu jsou koně zneužívání především pro dostihy, parkur a klusácké závody. V některých zemích jsou zápasy a sporty se zvířaty považovány za kulturní tradici. Na podobnou národní pýchu zemřeli v čechách desítky koní - stali se obětmi dostihu Velká Pardubická. Velká Pardubická Velká Pardubická existuje od roku 1874, kdy vznikla jako prestižní důstojnický dostih . Proto byla dráha již od počátku extrémně náročná a o život na ní přišlo více než 50 koní. Toto číslo nezahrnuje koně zabitý při trénincích , kvalifikačních závodech či zvířata utracená kvůli následkům absolovaného závodu. Teplechase -Cross Country , s nejtěžší překážkou Taxisovým příkopem. Dráha měří 6 900 metrů, koně běží střídavě po trávě písku a ornici. Na dráze je připraveno 30 překážek. Sámotný taxisův příkop je nejvražednější -dosud na něj doplatilo životem 23 koní mnoho dalších přežilo těžké a bolestivé pády jen s velkými potížemi. Taxis je tvořený živým plotem vysoký asi 140 cm, za kterým následuje 5 m dlouhá, a 1m hluboká propast. na přeskočení taxisu potřebujou koně více jak 8m dlouhý skok. Záludnost těto a podobných překážek spočívá především v tom , že kůň před skokem neví, že ho za plotem něco čeká ještě příkop, a to je také důvod častých pádů a zranění . K nebezpečnosti této překážky přispívá také to, že se před závodem nesmí trénovat. Proti Taxisově příkopu se zvedla vlna odporu hned po prvním ročníku velké Pardubické. Egon Thurn-Taxis tehdy skok obhajoval slovy ,,Jasnosti, vy tuto překážku překonávat nebudete a proto není důvodu, proč bychom ji vyřazovali a někomu ulehčili.''

Nejen Taxisův příkop

Krutost velké Pardubické však zdaleka nezpočívá jen v Taxisu. vetšina zabitých koní totiž umíra na jiných překážkách nebo je uštvána během závodu. 60 - 80% koní dostih vůbec nedokončí, což samo o sobě vypovídá jeho obtížnosti. V roce 1993 dokonce dojel z 9 jezdců jen jeden do cíle. V roce 1998 z 20 pouhých sedm. Podle ve světě všeobecně uznávaných pravidel není možné, aby jezdec po pádu znovu nasedl a dojel do cíle, Něco takového zahraničtí steplechase nepřipouští, a každý pád je v řeči pravidel důkazem, že kůň na dostih nemá. U nás však toto pravidlo neplatí. Další odlišností je podklad, na kterém Steplechase běhají. Nikde na světě nebývá dráha upravována pluhem - naproti tomu v Pardubicích běhají koně po ornici. Ta se původně orala pluhem tažených koní a brázda byla hluboká 20 -30cm. Později když se orala traktorem , dosahovala brázda hloubky i přes 40 cm, což zvýšilo celkovou náročnost dostihu, a způsobilo tak extrémní vysílení koní, jehož následkům pak padali i na jinak snadných překážkách.I délka dráhy je v rozporu s normou dostihového sportu -normálně by měla přesahovat 5000m.

Dostihový svět
Většina dostihů na světě probíhá nyní podle britského vzoru. Nejoblíbenější a nejkvalitnější dostihy se běhají v Británii a Irsku, ve Francii a v Itálii. U nás je největším, nejzajímavějším a nejtěžším dostihem bezesporu Velká Pardubická. Dostihy jsou také velmi oblíbené v Austrálii a na Novém Zélandě, ale největší vliv má multimilionářský dostihový průmysl ve Spojených státech - největším střediskem amerického chovu plnokrevníků je dnes 2500 čtverečných mil velká oblast Blue Grass v Kentucky. Kentucky derby se běhá v Churchil Downs v Louisville, na dráze založené r. 1875. (Pro srovnání....Velká Pardubická se běžela poprvé už rok předtím.)


Steeplechase
Tyto těžké dostihy přes přírodní překážky jsou ve světě málo oblíbené, pouze v Británii a Irsku jsou výjimečně populární. Nejslavnější steeplechase je Velká národní, ve světě známá spíše jako Velká liverpoolská. Běhá se od dubna 1837 v Aintee a má třicet překážek. Největší steeplechase v Evropě je však naše Velká Pardubická, trochu podobná cross country a zahraničními jezdci obávaná pro příliš těžké překážky.


Klusácké dostihy
V klusáckých dostizích je vedoucí velmocí USA. Více než 30 miliónů diváků navštěvuje závodiště v Meadowlands v New Yersey, Roosland na Long Islandu nebo Red Mile v Lexingtonu. Mnoho klusáckých dostihů je pro mimochodníky, ale existují i dostihy pro normální klusáky. Běží se obyčejně na míli (1600 m) a čas 1,54 minut není ničím neobyčejným.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

to jo

(jj, 6. 12. 2010 20:29)

chudinky koníšci co to v pardubicích ali na jidý dotizích umřou

fakt super článek -ironie-

(Hm......, 9. 12. 2009 16:46)

Hele holka, to si byla sjetá, když si to psala ???
Máš tam víc chyb než celá naše škola po všech diktátech psaných za rok, to za prvé. Za druhé ti tam některé věty ani nedávaj smysl a za třetí,
a to je hlavní, proč o těch koních máš vlastně blog když ti parkur, dostihy a klusácké závody přijdou jako "vykořisťování", "využívání" či "zneužívání" zvířat. Jestli ti tohle přijde nenormální tak se dej na pěstování kytek, vyšívání nebo sbírání známek. Takovým řečma totiž kazíš pověst všem lidem u koní.